Aan de slag met Beter Benutten
menu
mooie voorbeelden

Spitsmijdend parkeren Leeuwarden

In het centrum en de kantorenhaak (een kantoorgebied in de binnenstad) van Leeuwarden zijn grote kantoren gevestigd met in totaal 11.000 werknemers. Om de bereikbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit in dit gebied te verbeteren heeft de gemeente Leeuwarden een pakket aan parkeermaatregelen genomen.

Het project is innovatief omdat er (op het parkeerterrein van het WTC) een pilot spitsmijdend parkeren is geïntroduceerd. Dit is een beloningssysteem in de vorm van een lager parkeertarief voor iedere automobilist die buiten de spits reist en dus ook buiten de spitstijden de auto parkeert. Zeker voor forenzen die iedere dag parkeerkosten betalen is spitsmijdend parkeren aantrekkelijk.

Leeuwarden voert het spitsmijdend parkeren tegelijk in met het uitbreiden van betaald parkeren in de omgeving. Dit heeft als voordeel dat het uitwaaieren van auto’s over de omgeving beperkt blijft. De gemeente hoopt hiermee bovendien meer parkeerruimte te creëren voor de bezoekers aan de kantoren die aan deze straat gevestigd zijn.

Afgezien van het spitsmijden kan het invoeren van betaald parkeren in deze gebieden positieve effecten hebben op het woon-werkverkeer in de spits. Effecten die bovendien zijn te behalen met een minimale financiële inzet, of zelfs kostenneutraal kunnen worden uitgevoerd. Ten slotte wordt in Leeuwarden het aantal openbare parkeerplaatsen door de herinrichting van het gebied teruggebracht van 650 naar 470.

Er is dus sprake van drievoudige  stimulering van het gedrag van de reiziger: er zijn minder parkeerplaatsen op straat, voor deze plaatsen moet je betalen, en wie na de spits komt betaalt minder.

Resultaat

  • Op basis van een eerste evaluatie concludeert Leeuwarden dat het projectdoel (120 dagelijkse spitsmijden) ruimschoots gerealiseerd is.